Raadscolumn Toon van Tol: Rituele dans in Noordwijk?

Raadscolumn Toon van Tol: Rituele dans in Noordwijk?

Wees niet bang, dit wordt geen column over culturele verschillen in onze gemeente. En dit stukje gaat helaas ook niet over lekker ouderwets samen dansen in Noordwijk. Het gaat mij hier over de figuurlijke betekenis van een rituele dans. In dit geval over de dans van de  participerende inwoners van Noordwijk. 
Participatie, het toverwoord van deze tijd. Iedereen wordt uitgedaagd en uitgenodigd mee te denken over belangrijke vraagstukken. Ook binnen onze gemeente. Mijn vraag is; heeft dat wel zin? Worden de oplossingen en besluiten zodoende er beter van? Gaat het (besluit)proces misschien sneller? Of krijg je een groter draagvlak? Drie belangrijke zaken die mij opvallen als raadslid en inwoner deel ik graag met u.
Ten eerste zijn er maar weinig inwoners die mee willen denken over belangrijke onderwerpen. Ik durf gerust te stellen, minder dan 0,5% van alle inwoners. Mijn tweede observatie is, dat aan oproepen meestal alleen gehoor wordt gegeven door kritische (beroeps)tegenstanders binnen een bepaald onderwerp. De betere voorstanders en meedenkers die het eigenbelang thuis laten, zie en hoor ik helaas veel te weinig. Dat beïnvloed de beeld- en meningsvorming natuurlijk wel negatief. De derde vaststelling is misschien wel de reden dat er überhaupt zo weinig inwoners warm lopen om mee te denken. Inwoners herkennen zich veelal niet in de uiteindelijke besluitvorming. Die lijkt meestal al veel eerder te zijn vastgesteld. En de inwoner voelt dat zij er alleen was ter afsluiting van de rituele (ambtelijke) dans. Leuk of niet; Zo is het gevoel.
Als de gemeente echt serieus en gepassioneerd wil dansen over belangrijke onderwerpen en beslissingen is dat natuurlijk prima. Ik spreek maar even ook voor u. Maar dan zal ze veel beter haar best moeten doen. Bijvoorbeeld afvragen wat te doen aan de drie voorbeelden. Niet eenvoudig, maar wel de sleutel tot een positieve omslag.  Volmondig ja zeggen en dat laten zien. En anders gewoon stoppen met die participatie. Nee, is ook een antwoord zeggen we dan in De Zilk.
Tot slot een toepasselijke dans tip. Even lekker los gaan op de vette remix van Junky XL van het Elvis nummer 'A Little Less Conversation'. Op Youtube te vinden https://www.youtube.com/watch?v=Zx1_6F-nCaw&feature=youtu.be (Corona-proof clip) Veel plezier!!